Op dinsdag 18 februari krijgen sommeliers de kans om een unieke masterclass van wijnmaker Oxer Bastegieta (Oxer Wines) bij te wonen bij NOTK Wine. Oxer is gevestigd in Rioja Alavesa (Laguardia) waar hij in 2009 zijn eerste wijn maakte en verliefd werd op de regio en buitengewone wijngaarden.

Al vanaf zijn eerste wijn geniet Oxer van nationale en internationale erkenning en blijft hij zichzelf telkens overtreffen met nieuwe, onvergetelijke wijnen die je bijblijven. Vrijwel alles wat hij verdient wordt vervolgens weer geïnvesteerd in de aankoop van oude percelen. Waarin hij potentie ziet, die hij volledig natuurinclusief bewerkt, maar waar hij ook vooral zijn eigenzinnige filosofie op los kan laten. Inmiddels heeft hij ook wijngaarden in de heuvels van Kortezubi, nabij de Baskische kust. Hier maakt hij txakoli’s die gastronomisch, onderscheidend en authentiek zijn.

De bijna 100 jaar oude wijngaarden in La Rioja zijn gelegen in Elvillar, Leza, Navaridas, Laguardia (Rioja Alavesa), Cárdenas en San Vicente de la Sonsierra (Rioja Alta). Door regeneratieve landbouw en biologische teelt staat respect voor de natuur centraal. In de kelder is de aanpak minimaal: de wijnen spreken volledig voor zichzelf en onthullen de essentie van hun terroir.

Het resultaat? Unieke en elegante wijnen, geliefd bij fijnproevers en geroemd door critici. De frisheid, finesse en het verfijnde fruitige karakter onderscheiden hen van andere wijnen in de categorie of regio. De prachtige labels met illustraties vol symboliek zijn kenmerkend voor de wijnen van Oxer.

Vinificatie gebeurt met gebruikte Franse eik, Oostenrijkse foeders, kruiken van klei uit Padilla en betonnen eieren. Dit garandeert wijnen die fruitig blijven, zonder overdreven invloeden van houtgebruik. Op licht zure, klei-leemachtige bodems met kalksteen en mergel, en een perfecte zonoriëntatie, ontstaan loepzuivere wijnen met diepte en balans.